Chronische zorg

Een chronische ziekte wordt gedefinieerd als een aandoening die minstens drie maanden duurt, regelmatig terugkomt, en meestal niet (volledig) te genezen is. Chronische ziekten kunnen lichamelijk en psychisch zijn. Voorbeelden van chronische ziekten zijn artrose, reuma, diabetes (suikerziekte), astma, COPD, claudicatio intermittens (etalagebenen) en kanker.

Als je een chronische aandoening hebt kan fysiotherapie verlichting geven. Je kunt samen met ons werken aan je gezondheid. Onder gezondheid verstaan we het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te kunnen voeren, in het licht van de lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.

Wat doet de fysiotherapeut

Bewegen is goed voor mensen met een chronische aandoening. Dit is niet altijd makkelijk omdat gebrek aan energie, pijn en angst je hiervan kan weerhouden. Samen met je therapeut wordt gezocht naar een passende begeleidingsvorm om het uitvoeren van de activiteiten in het dagelijks leven te verbeteren. De fysiotherapeut helpt je om je zelfvertrouwen weer te terug te vinden en minder hinder te ervaren van de aanwezige beperkingen.

Werkwijze

Tijdens de eerste afspraak worden je klachten zorgvuldig in kaart gebracht, vanuit diverse invalshoeken. Daarna zullen de behandelmogelijkheden met je besproken worden. Uit onderzoek is bekend dat veel mensen met chronische aandoeningen wel meer willen bewegen, maar dat zelfstandig niet goed voor elkaar krijgen en daar graag deskundige begeleiding in hebben. Er zal bij de behandeling gewerkt worden aan spierkracht, conditie en verbetering van inzicht in de mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor wie is fysiotherapie bij chronische zorg?

Fysiotherapie bij chronische zorg is voor mensen met een chronische aandoening die ondanks hun beperking onder deskundige begeleiding beter willen functioneren in het dagelijks leven.

Locatie:

Deze therapie vindt plaats op onze locatie Medisch Centrum Leebrug

Vergoeding:

Meestal heb je een aanvullende verzekering nodig maar er zijn uitzonderingen. Zo krijg je bij artrose van knie of heup, en bij behandelingen voor claudicatio intermittens een vergoeding uit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van huisarts of specialist nodig. Je kan bij de zorgverzekeraar navragen of de behandeling van je chronische klachten wordt vergoed. Ook kun je dit desgewenst navragen bij je behandelend fysiotherapeut of bij een van onze assistentes.

Stan Claessens

Stan Claessen

Ester-Weerdenburg-Small

Ester Weerdenburg

Fred Thomas

Fred Thomas

Afspraak maken