Bekkenfysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op zeer uiteenlopende hulpvragen rondom de buik, lage rug en de bekken(bodem)regio, bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie. Een hele geruststelling!

Waarom bekkenfysiotherapie?

Heb je er genoeg van om steeds inlegmateriaal te gebruiken of telkens in de gaten te houden waar een toilet is?

Ook bij pijn in de buurt van de vagina of in het gebied van de prostaat, bij de toiletgang of tijdens seks, kan bekkenfysiotherapie een uitkomst zijn. Blijf er niet mee lopen!

Tijdens de eerste afspraak worden je klachten zorgvuldig in kaart gebracht. De klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van je lichaam. Er wordt onder andere geïnventariseerd hoe het plassen en ontlasten gaat en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan (indien nodig) een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Dit gebeurt over het algemeen niet tijdens het eerste bezoek aan de bekkenfysiotherapeut.

Je krijgt gerichte oefeningen en praktische adviezen. Daarnaast wordt er indien nodig met apparatuur gewerkt (MAPLe) om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de bekkenbodem, om de bekkenbodem te stimuleren, of om deze beter te leren ontspannen.

Wanneer bekkenfysiotherapie?

Voor mannen en vrouwen met klachten zoals:
  • ongewild verlies van urine of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik (blaas, baarmoeder, endeldarm of prostaat)
  • bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap of bevalling
  • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

Relevante website

www.nvfb.nl

Locatie:

Deze therapie vindt plaats op onze locatie Medisch Centrum Leebrug

Vergoeding:

De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed (afhankelijk van je polis) door de zorgverzekeraar, vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Je kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij de bekkenfysiotherapeut. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering na verwijzing van huisarts of medisch specialist.

Bekijk hier de brochure

Bekijken