Door de besmetting van het Covid-19 virus kan je symptomen als: koorts, vermoeidheid, hoesten en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen ervaren. De meeste mensen (ongeveer 80%) herstellen hiervan zonder speciale medische behandeling. Vooral patiënten die op de intensive care (IC) zijn beademd kunnen risico hebben op blijvende longschade. Ook kan het zogenaamde Post Intensive Care Syndroom (PICS) ontstaan.

Als je herstellende bent van het coronavirus zal je merken dat het lastig is om je dagelijkse activiteiten te hervatten, zoals het maken van een wandeling of een fietstocht. Hierbij zorgen vermoeidheidsklachten, kortademigheid of een “hoge” ademhaling ervoor dat je niet de activiteiten kan uitvoeren die je voorheen wel kon.

Nu je begint aan je herstel, kan het zijn dat je vragen hebt: in welke mate kan ik herstel verwachten van mijn lichamelijke klachten, en hoe lang gaat dit duren? Hoe bouw ik mijn conditie op een verantwoorde manier weer op? Hoe krijg ik weer een normaal en krachtig ademhalingspatroon?

Het doormaken van een corona infectie is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal belastend. Het is mogelijk dat je hierdoor angst- of somberheidsklachten hebt ontwikkeld waardoor je het vertrouwen in je lichaam kan kwijtraken. Voor je verdere herstel kunnen onze therapeuten je helpen om hierop weer grip te krijgen. Indien nodig kan dit in samenwerking met de huisarts of psycholoog.

Onze (long)fysiotherapeuten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van longpatiënten en hebben recent de laatste scholingen afgerond voor het begeleiden van mensen die herstellen van het Covid-19 virus.

Het revalidatieprogramma: Het instapniveau van het revalidatieprogramma is afhankelijk van de fase van je herstel. Ben je net ontslagen uit het ziekenhuis, dan vindt er in de eerste 6 tot 8 weken meestal begeleiding aan huis plaats. Vaak wordt dan gespecialiseerde ademtherapie toegepast om ontstane zwakte van de ademspieren te verbeteren. Er wordt hulp geboden bij het ophoesten van slijm, en we geven oefeningen voor het verbeteren van het natuurlijke adempatroon. Hierbij kan het ook zinvol zijn om ondersteuning te krijgen van een diëtist of ergotherapeut vanuit Medisch Centrum Leebrug. Als de eerste fase (6 tot 8 weken) van het herstel is doorlopen is het mogelijk om je persoonlijke trainingsschema op te gaan bouwen, wat meestal zal plaatsvinden in de oefenzaal van de praktijk. Het programma richt zich op hervatting van je dagelijkse (sport)activiteiten, waarbij je kan denken aan oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de algehele conditie, spierversterking en balanstraining.

Vergoeding: Met een verwijzing van huisarts of specialist heb je recht op maximaal 50 behandelingen fysiotherapie gedurende zes maanden, vanuit de basisverzekering. De behandeling moet binnen een maand na afgeven van de verwijzing beginnen. Mocht blijken dat je na zes maanden niet volledig hersteld bent dan kan de revalidatie eenmalig verlengd worden met een periode van opnieuw maximaal zes maanden. Een verwijzing door een specialist is dan nodig.

Om aanspraak te maken op vergoeding vanuit de basisverzekering moet je ermee instemmen dat gegevens worden gebruikt voor landelijke wetenschappelijk onderzoek m.b.t. COVID-19. Je fysiotherapeut zal hiernaar vragen.

PaulvanderKlei_64489

Marnix Burgers

Cees Roggeband

Cees Roggeband