Psychosomatische fysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het herstel van de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving

Waarom psychosomatische fysiotherapie?

Bij een verstoring tussen lichaam en geest, of tussen belasting en belastbaarheid kunnen (pijn)klachten ontstaan en chronisch worden. Onze therapeuten onderzoeken de factoren die invloed hebben op deze klachten. Ze beschikken over de meest recente en effectieve behandel- en onderzoekstechnieken. Ieder mens is uniek; wij zullen samen kijken welke behandeling het beste bij jouw klachten aansluit.

Wanneer psychosomatische fysiotherapie?

Deze therapievorm richt zich op de begeleiding bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. De therapeut betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.

Hierbij kan je denken aan de behandeling van spanningsklachten, hyperventilatie, burn-out, , angstklachten, aanhoudende pijn, maag- darm problemen, spanningshoofdpijn en andere onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Door deze therapie leer je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. De klachten en problemen benader je hierna op een andere manier. Hierdoor worden je eigen lichaamssignalen de belangrijkste informatiebron voor verder herstel.

Behandelmethoden zijn bijvoorbeeld adem- en ontspanningstraining, trainingstherapie volgens graded activity, massage, time- en stressmanagement, acceptance en commitment therapy (ACT), communicatietechnieken en mindfullness.

Relevante website

www.psychosomatischefysiotherapie.nl

Samenwerking met andere deskundigen

De behandeling van psychosomatische klachten vraagt vaak samenwerking met andere deskundigen:

de verwijzend (huis)arts, praktijkondersteuner GGZ, psycholoog, bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten (met jouw toestemming) op elkaar af, zodat je zo vlot en goed mogelijk herstelt.

Locatie:

Deze therapie vindt plaats op onze locaties Medisch Centrum Leebrug en Medisch Centrum Schalkwijk.

Vergoeding:

De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed (afhankelijk van je polis) door je zorgverzekeraar, vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle verzekeraars. Ook zonder verwijzing kan je een afspraak maken bij de fysiotherapeut voor psychosomatische fysiotherapie. Deze behandeling valt onder de reguliere fysiotherapie.