Als je (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan hebt, denk je vermoedelijk niet als eerste aan sporten of bewegen. Toch is het zinvol om dan zo fit en vitaal mogelijk te blijven. Fysiotherapie Leebrug biedt dicht bij huis goede oncologische zorg, samen met huisarts, diëtist en psycholoog.

Waarom oncologische revalidatie en oedeemtherapie?

Kanker heeft een enorme impact op je leven. Het zet veel zaken op de kop. Het dwingt je tot allerlei aanpassingen, bijvoorbeeld in je gezinsleven en op je werk.

Kan je nog wel sporten en bewegen tijdens chemokuren? Hoe kan je ervoor zorgen dat je zo fit mogelijk blijft ondanks alle behandelingen? Wat kan je zelf doen om je vitaliteit te behouden? Hoe werk je aan je herstel? Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen - ook tijdens de behandeling van kanker - bijdraagt aan het behouden van spierkracht en conditie, ondanks je vermoeidheidsklachten. Bewegen helpt ook om een aantal bijwerkingen van chemokuren te beperken.

Fysiotherapie Leebrug heeft specifiek geschoolde fysiotherapeuten voor de oncologische revalidatie die zijn aangesloten bij het FyoNet en OncoNet. Ook kunnen zij in geval van lymfoedeem (zoals na bestraling, chemotherapie of een operatie) oedeemtherapie geven. Binnen Medisch Centrum Leebrug werken wij nauw samen met huisartsen, een psycholoog en een diëtist, die gespecialiseerd zijn in oncologische zorg.

Wanneer oncologische revalidatie?

Als je tijdens de medische behandeling van kanker fit wil blijven, dan kan je op elk moment dat de behandeling dit toelaat bij ons starten met je revalidatie. Hoe eerder je start, hoe beter je je conditie op peil kan houden. Indien je pas na de medische behandeling aan je revalidatiebehandeling kan beginnen, dan kan dit zodra je hier aan toe bent.

Ervaren effecten:
  • behoud van fitheid, spierkracht en lenigheid
  • minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
  • beter verdragen van de chemotherapie en hierbij een lager risico op het voortijdig moeten stoppen van deze behandeling
  • sneller dagelijkse activiteiten en werk kunnen hervatten

Wanneer oedeemtherapie?

De (lymf)oedeemfysiotherapie is een behandeling voor patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Dit is een ophoping van vocht in het lichaam, die onder andere vaak voorkomt bij (borst)kanker, bloedvatproblemen en littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De therapie richt zich op het afvoeren van overtollig vocht (oedeem) in het lichaam. Dit doet de therapeut door massagetechnieken, oefentherapie en ademhalingsoefeningen. Verder worden er specifieke oefeningen uitgevoerd die zijn gericht op beïnvloeding van spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen en kunnen bewegingsbeperkingen worden opgeheven. De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de therapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan (compressietherapie), of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Zij geeft ook voorlichting over huidverzorging, preventie en zelfhulp

Locatie:

Deze therapie vindt plaats op onze locatie Medisch Centrum Leebrug

Vergoeding:

De behandeling voor oncologische revalidatie na operatie en oedeemtherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ook worden deze behandelingen na de laatste radiotherapie vergoed uit de basisverzekering. In alle andere situaties bij oncologische revalidatie wordt fysiotherapie geheel of gedeeltelijk vergoed (afhankelijk van je polis) vanuit de aanvullende verzekering. Voor vergoeding vanuit de basisverzekering heb je een verwijzing nodig van huisarts of medisch specialist. Wij hebben contracten met alle verzekeraars.