Oedeemfysiotherapie en oncologische revalidatie

De (lymf-)oedeemfysiotherapie is een behandeling voor patiënten die last hebben van (lymf-)oedeem. Dit is een ophoping van vocht in het lichaam, die onder andere vaak voorkomt bij (borst-)kanker, bloedvatproblemen en littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Wat doet de oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie. De therapeut probeert de afvoer van overtollig vocht te stimuleren.

Werkwijze

Eerst zal er een intakegesprek en onderzoek plaatsvinden om de behandelbaarheid van het oedeem te bepalen. Daarna zullen de behandelmogelijkheden met je besproken worden. Oedeemfysiotherapie bestaat uit algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder worden er specifieke oefeningen uitgevoerd die zijn gericht op beïnvloeding van spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen en kunnen bewegingsbeperkingen worden opgeheven. De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan (compressietherapie), of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Zij geeft ook voorlichting over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen.

Voor wie is oedeemfysiotherapie?

Voor personen waarbij door verschillende oorzaken de afvoer van overtollig vocht belemmerd is. Er zijn 2 soorten oedeem:
  • Veneus oedeem: hierbij is de kwaliteit van de aders, of een beschadiging van vaten door een operatie of trauma, de oorzaak van het probleem waardoor er een gebrekkige afvoer ontstaat.
  • Lymfatisch oedeem: de oorzaak van dit oedeem ligt in een verminderde afvoer via de lymfevaten door beschadiging t.g.v. een operatie of radiotherapie. Ook kunnen er in aanleg minder lymfevaten aanwezig zijn.

Locatie:

Deze therapie vindt plaats op onze locatie Medisch Centrum Leebrug

Vergoeding:

De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed (afhankelijk van je polis) door de zorgverzekeraar, vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van een arts is voor behandeling niet noodzakelijk, behalve als u aan huis behandeld moet worden.

Voor vergoeding van therapeutische elastische kous(en) heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. Het aanmeten van kousen wordt vergoed uit uw basisverzekering.

Yvonne der Kinderen

Yvone der Kinderen

Jody-Vermeulen-Stoelers-Small

Jody Vermeulen

Afspraak maken