Claudicatio: Altijd pijn in het rechter been tijdens het lopen

Claudicatio: Altijd pijn in het rechter been tijdens het lopen

Sinds een jaar ervaart Wil Jansen steeds meer pijnklachten in haar rechter been tijdens het lopen. Hierdoor lukt het haar niet eens meer om langer dan een kwartier achter elkaar te wandelen, ondanks haar verder goede gezondheid.

Door haar huisarts werd ze verwezen naar de vaatspecialist in het St. Antonius Ziekenhuis, met de verdenking op een vaatvernauwing in het rechter been. Haar klachten worden ook wel “Claudicatio Intermittens” genoemd. Na uitvoerig onderzoek werd de diagnose door de specialist bevestigd en kreeg ze het advies te starten met looptraining onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut, die zich speciaal richt op deze problematiek.

Wil: “Dit vond ik in eerst instantie een raar advies, want bij lopen ontstonden juist de pijnklachten in mijn been. Ik had verwacht dat ik aan mijn vaatvernauwing geopereerd zou gaan worden. De specialist stelde mij hierin gerust en vertelde dat uit onderzoek is gebleken dat looptraining veel effectiever is dan de operaties die in het verleden veelvuldig werden uitgevoerd.”  

Het was een vereiste dat de therapeut was aangesloten bij het “Claudicatio Netwerk” zodat ze erop kon vertrouwen dat haar therapeut de juiste kennis en scholing had gehad. Omdat Fysiotherapie Leebrug jaren een goede samenwerking heeft met het Claudicatio Netwerk werd Wil naar ons verwezen en kwam ze terecht bij onze therapeut Lars Brouwer.

Lars Brouwer:  “Nadat het probleem goed in kaart was gebracht, zijn we gestart met een training van 3 maanden. Hierbij is geleidelijk de loopafstand opgebouwd door middel van een duurtraining. Dit was niet altijd leuk voor Wil, maar de goede resultaten werden op den duur zichtbaar! Ik vond het geweldig dat Wil zelf met het initiatief kwam om te stoppen met roken want dit zou mogelijk een van de risicofactoren kunnen zijn geweest van haar vaatvernauwing.

Wil: “Ik ben erg blij met het resultaat: na maanden training kan ik 1 uur achter elkaar pijnvrij lopen. Lars heeft me geweldig begeleid en ik vond de trainingen op den duur zelfs leuk en gezellig.”

Afgelopen zomer heeft Fysiotherapie Leebrug met de overige medische centra binnen Houten de “Diabetes Challenge” georganiseerd. Hierbij is het Wil gelukt om pijnvrij 5 km te wandelen. Wij zijn trots op haar!