Waarom kraakt mijn nek, blog van Wouter bij Fysiotherapie Leebrug Houten

 

Als manueel therapeut behandel ik vooral mensen met wervelkolom gerelateerde klachten. Meerdere keren per dag krijg ik de vraag “Ik voel vaak een krakend of knappend gevoel in mijn nek (of andere delen van de wervelkolom), kan dit kwaad? Of komt dit door slijtage? 

 

Dit krakende gevoel of geluid worden ook wel crepetaties genoemd en kunnen in de gewrichten van je lichaam voorkomen. Het is een normaal fenomeen en het kan absoluut geen schade als je dit in je lichaam voelt. 

 

Deze crepetaties voelen de meeste mensen geregeld in de wervelkolom, knieën of handen. Een gewricht kan worden beschouwd als een capsule dat vloeistof bevat en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas en voel je een knappend gevoel. Dit wordt vaak als een opluchting ervaren omdat je hierna meer mobiliteit / bewegingsvrijheid ervaart in het betreffende gewricht. 

 

Een manueel therapeut heeft ook behandeltechnieken (manipulaties) waarbij we het gewricht kunnen laten kraken waardoor de bewegelijkheid van bijvoorbeeld de nek kan toenemen waarna je mogelijk geen beperking meer ervaart bij het omkijken in de auto. 

 

Het krakende of schurende geluid in je wervelkolom of andere gewrichten kan dus geen schade maar het zou wel iets kunnen zeggen over de bewegelijkheid van (een deel) van je lichaam. Heb je bijvoorbeeld moeite met omkijken, je voelt crepetaties in de nek dan zou het verstandig zijn om de bewegelijkheid van de nek te verbeteren met bijvoorbeeld mobiliserende oefeningen hierbij kan je denken aan Yoga. Willen je klachten niet herstellen dan kan de fysiotherapeut/ manueel therapeut je helpen te herstellen.