Doe mee! Beweegprogramma Houten In Balans

Deze valpreventietraining wordt aanbevolen door huisartsen en fysiotherapeuten uit alle medische centra in Houten en Schalkwijk. Deze training is bedoeld voor ouderen die moeite hebben met het evenwicht of bang zijn om te vallen en die zich zekerder willen voelen.

Hoort vallen bij het ouder worden?
Veel senioren denken: “Vallen hoort nu eenmaal bij het ouder worden, “daar is niks aan te doen”. Met het vorderen van de leeftijd neemt inderdaad de kans toe om te vallen. Dit komt onder andere door botontkalking, slechter zicht, minder kracht en balans, medicijngebruik en duizeligheid.

Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in 10 jaar met 40% gestegen zo blijkt uit cijfers van Veiligheid.NL.
Daarom geven de fysiotherapiepraktijken vanuit de medische centra binnen Houten en Schalkwijk de Houten in Balans valpreventie training voor ouderen.

Bij deelname verkleint u de kans op vallen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat personen die de Valpreventietraining-cursus volgden 61% minder kans hebben om te vallen.
In de groep wordt gewerkt aan kracht, balans, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen. Alles aangepast aan het niveau van de cursist. Ook Tai Chi vormt onderdeel van de cursus.
Daarnaast krijgt u een cursusboek met oefeningen en informatie over de oorzaken van verminderd evenwicht en hoe u de kans op vallen kleiner kunt maken.

Houten in Balans is een groepscursus die de komende 2 jaren in de 4 medische centra van Houten zal plaatsvinden. In totaal 14 weken lang, waarvan 3 wekelijkse voorlichtingsbijeenkomsten én daarna 2 maal per week een groepstraining van 1 uur, waarbij veel tijd wordt besteed aan voorlichting gericht op het verkleinen van het risico op vallen in uw leefomgeving.

Kosten: deze cursus wordt u aangeboden door de gemeente Houten. Er wordt een eenmalige eigen bijdrage gevraagd van €35,00.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Leebrug maar u mag zich ook direct aanmelden bij onderstaande adressen.

Dit jaar wordt er gestart op de volgende locaties:

- 18 maart,  Medisch Centrum Molenzoom:  tel. 030 6378283

- 7 oktober, Medisch Centrum Hofspoor     :  tel. 030 63 42807