Gelukkig is het zeldzaam, maar het kan gebeuren dat je voorste kruisband scheurt. Je staat op het sportveld, maakt een verkeerde beweging, misschien hoor je een gek geluid in je knie, en je kan daarna niet meer goed lopen. Het doet even pijn, de knie wordt binnen 2 uur dik en je weet niet goed wat er aan de hand is. Waarschijnlijk voelt de knie instabiel bij het lopen, alsof je er steeds ‘doorheen’ zakt.
De fysiotherapeut kan door middel van een lichamelijk onderzoek vaststellen wat er aan de hand is. Wanneer de fysiotherapeut een vermoeden heeft dat de voorste kruisband is afgescheurd, kan de huisarts je verwijzen naar een orthopedisch chirurg voor aanvullende diagnostiek (MRI-scan). Hiermee kan de diagnose bevestigd worden.
Een gescheurde voorste kruisband (VKB) is de meest voorkomende bandblessure van het kniegewricht. Een VKB ruptuur (scheur) komt vaak voor bij sporten waarbij veel wend- en keerbewegingen gemaakt worden. Vooral tijdens bewegingen waarbij het onderbeen blijft staan en het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar buiten beweegt kan de VKB scheuren.
De voorste kruisband stabiliseert – samen met de achterste kruisband, de binnen- en buitenband en de bovenbeenspieren – het kniegewricht. De VKB houdt overmatige draaibewegingen van de knie tegen, beschermt de knie tegen overstrekking en zorgt ervoor dat bij het buigen van de knie het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen voorwaarts verschuift. De VKB bevat zenuwvezels die signalen naar de hersenen geven over de stand van het gewricht en de krachten die op de band inwerken. Een gescheurde voorste kruisband zorgt er dus voor dat de fijne besturing van kniebewegingen wordt belemmerd, hetgeen een instabiel gevoel in het been kan veroorzaken.
Bij de behandeling van een gescheurde VKB, kan gekozen worden voor twee soorten behandelingen: een conservatieve behandeling of een voorste kruisbandreconstructie (operatie).
Conservatief beleid: Bij patiënten die slechts weinig last hebben van instabiliteit of beperkte sportieve ambities hebben kan worden afgezien van een voorste kruisband reconstructie. Een goed begeleide training bij de fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de bovenbeenspieren sterk genoeg worden om de knie voldoende te stabiliseren.
Operatie: Als er gekozen wordt voor een operatie, wordt met een artroscopie (kijkoperatie) de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een lichaamseigen pees of een lichaamsvreemde band. Een kruisbandreconstructie herstelt de stabiliteit van het kniegewricht. De operatie zelf duurt maar één tot anderhalf uur.
Revalidatie na voorste kruisbandoperatie: Na een voorste kruisband reconstructie zal je in totaal negen tot twaalf maanden moeten revalideren. Het is belangrijk om het revalidatieprogramma samen met je fysiotherapeut nauwkeurig te volgen. Op deze manier kun je veilig terugkeren naar je sportniveau van voor de operatie. Het is een langdurig en zwaar traject, waarbij je fysiotherapeut er alles aan zal doen om de revalidatie zo goed, maar ook zo leuk mogelijk te laten verlopen.