Wanneer je langdurig pijn ervaart in je knie kan dat worden veroorzaakt door artrose (slijtage). De orthopeed kan dan in samenspraak met jou de keuze maken om je knie te vervangen door een gedeeltelijke of totale knieprothese, zodat je met minder of zonder pijnklachten kan lopen. Direct hierna zal een intensief fysiotherapeutisch revalidatietraject van start gaan.
Bij een milde vorm van artrose wordt de voorkeur gegeven aan een conservatief fysiotherapeutisch behandeltraject in plaats van een operatie. De artrose zal hierdoor niet verminderen, maar de pijn- en stijfheidsklachten kunnen deels of zelfs volledig herstellen. Hierdoor kan een operatie worden uitgesteld of zelfs voorkomen.
Een nieuwe knie: Een knieprothese lijkt op een echt kniegewricht. Het is gemaakt van metaal en kunststof en is zodanig ontworpen dat de functie van een normale knie zo goed mogelijk wordt nagebootst.
Na de operatie, waarbij het kniegewricht wordt vervangen voor een knieprothese, is het belangrijk dat je je aan een aantal leefregels houdt. Ook zal je bij thuiskomst veel vragen hebben: hoe wordt mijn knie mobiel? hoe loop ik de trap op? loop ik wel goed met mijn krukken? wat mag ik wel doen en wat juist niet? Onze therapeuten zullen je voorafgaand aan de operatie zo goed mogelijk voorbereiden en je na de ingreep begeleiden om die vervelende eerste weken zo goed mogelijk door te komen.
Bij thuiskomst begint al snel het behandeltraject. Onze thuiszorg fysiotherapeut gaat je begeleiden in een veilige training met als doel verbetering van mobiliteit, spierkracht en stabiliteit van de knie. Meestal mag je in samenspraak met je therapeut al binnen 6 weken na de operatie verder revalideren in onze oefenzaal. De duur van het gehele behandeltraject na een totale knieprothese varieert tussen de 3 maanden en een jaar. Dit is mede afhankelijk van het einddoel dat je stelt. Zo zou een doel kunnen zijn om zonder pijnklachten de trap op- en af te lopen, of 20 kilometer zonder pijn en beperkingen te kunnen fietsen. Onze therapeut zal in samenspraak met je een behandelplan opstellen met een tijdsduur waarin je je doelen zou moeten kunnen behalen.
Wat is artrose? Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij verschillende structuren in en rond het gewricht zijn aangedaan. Het kraakbeen in een gewricht gaat hierdoor achteruit, dit kan bij alle gewrichten voorkomen. Bij artrose van de knie kun je klachten ervaren zoals (start)pijn of stijfheid in het gewricht. De diagnose kan worden gesteld door lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto. Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven.
Er zijn twee vormen van artrose: primaire en secundaire artrose. Bij primaire artrose is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak, dit wordt ook wel idiopathische artrose genoemd. Hieronder valt ook de artrose die optreedt bij gewrichtsslijtage door veroudering. Bij het ouder worden is het afnemen van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen een normaal proces. Secundaire artrose is artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak, zoals een blessure, een operatie, of een aangeboren scheefstand. Bij zowel primaire als secundaire artrose wordt er door belasting van onder andere het eigen lichaamsgewicht steeds meer kraakbeen afgebroken. Ook kunnen er aan de randen van het gewricht botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan.