Met de diagnose `whiplash’ wordt eigenlijk verwezen naar de combinatie van klachten die kunnen ontstaan ten gevolge van een snelle voor- en achterwaartse beweging van de nek (zogenaamd whiplashmechanisme), zoals dat kan optreden bij een auto-ongeval met een kop-staartbotsing.
Na een dergelijk ongeval of letsel wordt meestal eerst door een arts de ernst van de klachten in kaart gebracht en zo nodig aanvullend onderzoek gedaan – zoals een rontgenfoto of MRI scan – om botbreuken of zenuwschade uit te sluiten.
In de meeste gevallen is daar gelukkig geen sprake van, maar blijkt er wel een fikse kneuzing van spieren, kapsels en pezen in de nek-schouderregio, waarna het advies zal worden gegeven om te starten met fysiotherapie. Bij een ernstig nekletsel zal fysiotherapeutische behandeling worden opgestart tijdens of na een ziekenhuisopname.
Hoewel de klachten die bij een whiplashletsel ontstaan erg hinderlijk kunnen zijn en beperkingen kunnen veroorzaken, heeft het lichaam gelukkig een groot herstellend vermogen. Veel verschillende factoren kunnen het voortbestaan van deze klachten beïnvloeden, en deze zullen aan het begin van de behandeling goed in kaart worden gebracht.
Veel voorkomende klachten bij een whiplashletsel zijn: nek- en hoofdpijn, duizeligheid, stijfheid van nek en schouders, pijn in schouders en armen, doof gevoel of tintelingen in de armen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid en slecht kunnen slapen en overgevoeligheid voor licht en geluid
De fysio- en manueel therapeuten in onze praktijken hebben veel ervaring met de behandeling van whiplash gerelateerde klachten, en weten hoe ze het herstellend vermogen van je lichaam positief kunnen beïnvloeden. Het is mogelijk om een afspraak bij ons te maken bij net ontstane klachten of bij langer bestaande klachten die zijn ontstaan na een ongeval.