Fysiotherapie bij thoracale pijnklachten, Fysiotherapie Leebrug in Houten

“Thoracale” pijnklachten zijn klachten in of rond de “thorax”, de medische term voor borstkas en borstholte. De klachten worden veroorzaakt door de wervelkolomregio tussen de nek en de onderrug of door de ribbenboog, die aan deze 12 wervels en aan het borstbeen vastzitten. De pijnklachten zitten vaak tussen de schouderbladen, maar kunnen zich ook bevinden in de flank(en) of aan de voorkant van de borstkas.

Pijnklachten in dit gebied kunnen veel verschillende oorzaken hebben en zich dus ook verschillend presenteren. Als de klachten komen van de wervels, spieren of banden, wordt de pijn meestal beschreven in combinatie met stijfheid en ‘het gevoel dat er iets vast zit’. Soms staat met name pijn rond het borstbeen centraal, of tussen de ribben. Veel van deze klachten worden uitgelokt door lang in dezelfde houding te zitten of staan, of door bewegingen van de armen of de nek. Ook met ademhalen of hoesten kunnen de klachten gevoeld worden, omdat de borstwervels, ribben en het borstbeen nauw met elkaar verbonden zijn.

Thoracale pijnklachten hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door het bewegingsapparaat – de wervels, banden, spieren of ribben. Ook onderliggende organen, zoals de longen en het hart, kunnen pijnklachten in dit gebied veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de klachten eerst goed in kaart worden gebracht tijdens een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Indien er verdenking is dat je klachten worden veroorzaakt door organen vanuit de borstregio, zal onze therapeut, met jouw goedkeuring, contact leggen met je huisarts.

Onze fysio- en manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en behandeling van hierboven beschreven thoracale klachten. Ze zullen in samenspraak met jou een passend behandelplan opstellen.