Fysiotherapie bij shin splints, mediaal tibiaal stress syndroom, Fysiotherapie Leebrug in Houten

Shin splints, ook wel “mediaal tibiaal stress syndroom” genoemd, is een pijnklacht aan de binnenzijde van het onderbeen die vaak voorkomt bij sporters die tijdens de uitvoering van hun sport hoge-impactbelastingen doormaken. Denk hierbij aan sporten zoals hardlopen, volleybal, basketbal en turnen.

Een mediaal tibiaal stress syndroom ontstaat door overbelasting van de spieren in het onderbeen die aanhechten aan het scheenbeen. Doordat de trekkracht van de spieraanhechtingen aan het scheenbeen te hoog zijn, ontstaan er kleine beschadigingen aan het beenvlies waarop de spieren aanhechten. Factoren die mogelijk invloed kunnen hebben op het ontstaan van een mediaal tibiaal stress syndroom zijn; een afwijkende voetstand, verkeerde looptechniek of een slechte trainingsopbouw.

In een beginnend stadium van de klacht voel je een zeurende pijn aan de binnenzijde van het onderbeen. Als de klachten in de loop der tijd toenemen kan je zwelling van het onderbeen krijgen en ontstaat er al pijn tijdens minimale belasting.

Onze therapeut zal als eerst achterhalen wat de oorzaak is van je klacht. Hierna krijg je een persoonlijk voorstel dat gericht is op de behandeling van deze oorzaak, waarbij je toewerkt naar het door jou gewenste (sport-)belastingsniveau.

Verschillende behandeltechnieken, of combinaties hiervan, kunnen worden ingezet. Hierbij kan je denken aan (sport-)specifieke trainingstherapie gericht op spierkracht, coordinatie en mobiliteit, kinesio-taping, Mulligan mobilisatie, dry needling of massage.

Voor aanvullende informatie mag je altijd contact met ons opnemen.