Fysiotherapie bij hallux valgus, Fysiotherapie Leebrug in Houten

Bij een hallux valgus wordt de grote teen scheef getrokken door de eigen pezen. Hierdoor kan er een bobbel ontstaan aan de zijkant van de voet, die pijnlijk kan zijn en problemen kan opleveren met schoeisel en tijdens het lopen.

Behandeling van deze klacht vindt vaak plaats bij de podotherapeut, die een zooltje of aangepast schoeisel kan maken. Daarnaast kan fysio- en manuele therapie helpen om de scheefstand en de pijnklachten te verminderen. De behandeling bestaat uit het mobiliseren van de gewrichten in de voet en enkel en het voorschrijven van oefeningen om deze mobiliteit te behouden. Daarnaast gebruiken we oefeningen om de spieren van de voet te versterken waardoor het scheeftrekken van de teen kan worden verminderd. De voet kan zelfs zo getraind worden dat de teen weer recht komt te staan!

Indien de behandeling door een fysiotherapeut of podotherapeut onvoldoende helpt kan een orthopedisch chirurg de teen weer recht(er) maken door middel van een operatie. Er zijn verschillende operatietechnieken voor het corrigeren van een hallux valgus. Afhankelijk van de gekozen techniek en de mate van beperkingen na de operatie, is het nodig om met fysiotherapie te revalideren. In de meeste gevallen mag je de voet direct weer belasten met behulp van krukken. De eerste zes weken moet je wel rustig aan doen. Onze therapeuten helpen je bij het afstemmen van de juiste belasting en geven de juiste oefeningen, tijdens de verschillende fasen van het herstelproces. Indien nodig wordt er ook aandacht besteed aan het verbeteren van je looppatroon. Het totale herstelproces neemt zo’n vier tot zes maanden in beslag.

Voor aanvullende informatie mag je altijd contact met ons opnemen.