Epicondylitis lateralis, ook wel tenniselleboog genoemd, is een veel voorkomende klacht van de spier- en peesstructuren die aanhechten aan de buitenzijde van de elleboog. Naast epicondylitis lateralis bestaat er ook een epicondylitis medialis. De andere benaming hiervoor is golferselleboog. Deze wordt veroorzaakt door spier- en peesstructuren die aanhechten aan de binnenzijde van de elleboog.
Een epicondylitis is een chronische irritatie en ontsteking van de spier- peesovergang bij de elleboog. Het herstel kan door de slechte doorbloeding van een pees lang duren. Voor beide vormen van epicondylitis bestaat dezelfde soort behandeling. Het is in de periode van herstel van groot belang om de juiste adviezen te krijgen over hoe je het beste met de klachten kan omgaan.
De meest beschreven klacht bij een epicondylitis is pijn rondom de spier-peesovergang aan de binnenzijde of buitenzijde van de elleboog, met uitstraling richting pols of schouder. De pijn neemt toe als de onderarmspieren aangespannen worden, zoals bij het strekken en buigen van de elleboog of knijpen, draaien en buigen van de pols.
Een epicondylitis kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een overbelasting van de onderarmspieren of een mobiliteitsbeperking van de wervelkolom, elleboog of pols. Door deze factoren kunnen klachten in eerste instantie ontstaan of juist over een langere periode blijven aanhouden.
Onze therapeuten onderzoeken alle mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn op het herstel van je klacht. We kijken dus verder dan alleen naar “de elleboog”.
Voor de behandeling van jouw klacht kunnen onze therapeuten een persoonlijk behandelplan opstellen. Er kunnen verschillende behandeltechnieken – of een combinatie daarvan – worden ingezet. Hierbij kan je denken aan manuele mobilisatietechnieken (Mulligan), kinesio-taping, dry needling, shockwave, oefentherapie, en adviezen gericht op opbouw van (sport)belasting.